film financieren

Hoe een Film Financieren

Het financieren van een film is essentieel bij het maken ervan. Zonder geld kan een film niet geproduceerd worden. Als je beslist om zelf een film te schieten, dan heb je waarschijnlijk wel een idee hoeveel nodig is om de film te maken.

Maar hoe vind je nu een investeerder die geld in jouw film wilt steken? Als dit je eerste film is en niet kent jouw naam in de branche, dan zal het geen eenvoudige taak zijn. Er zijn echte verschillende manieren om jouw video van geld te voorzien. Het advies hieronder kan je misschien op weg helpen om geld op te halen voor je mogelijke kaskraker.

Het vinden van Investeerders

investeren in filmsGeld inzamelen voor een film kan 1 van de moeilijkste delen van het maken van een film zijn. Maar het is mogelijk.
Allereerst moet je een budget afspreken dat realistisch is. Doe onderzoek naar gelijkaardige films en ga na hoeveel het kostte om deze te bekostigen en ook om deze te promoten. Met deze informatie kun je een realistisch en duidelijk projectplan maken.

Bezorg je potentiële investeerders een goed in elkaar gestoken business plan, tijdslijn waarin ze hun geld terugverdienen,synopsis van de film en een lijst van acteurs.

Houd er rekening mee dat je eerste film waarschijnlijk geen fortuin zal opleveren en meestal zelfs geen winst. Het gaat hem om het grotere geheel. Je moet dit zien als een opstapje.

Overheidssteun

Afhankelijk van het onderwerp van de film zijn er bepaalde toekenningen mogelijk. Meestal zijn deze subsidies redelijk schaars dus het is niet iets waar je echt op moet rekenen. In België is er wel een taks-shelter systeem van toepassing waarbij bedrijven die in de filmindustrie investeren een fiscaal gunstregime krijgen. Dit is iets dat ons geen windeieren heeft gelegd als je ziet wat we de laatste jaren internationaal hebben bereikt.

Donaties

donatiesDit is ook één van de manieren om de productie van jouw film te bekostigen. Sommige mensen zijn zulke grote filmfans dat ze willen helpen waar mogelijk. Via donaties vind je crew leden, filmapparatuur en ook geld. Deze mensen zijn bereid om hun tijd en materiaal te delen dus leg ze in de watten.

Crowdfunding

Crowdfunding is een recenter begrip. Via deze weg kan je jouw film proberen verkopen aan groepen van mensen die geïnteresseerd zijn en jouw filmproject willen sponsoren. Sommige filmmakers zijn er in geslaagd om het gehele budget op te halen dat nodig was.

crowdfundingNochtans is het aangeraden om slechts enkele duizenden euro’s op te halen in plaats van het volledige budget. Dit om te testen of het concept van de film het brede publiek aanspreekt. Je zult nog steeds geld nodig hebben buiten deze groep die via crowdfunding investeert. Met dit crowdfunding kan je jouw filmidee testen en als het goed bevonden is kan je het verkopen aan een potentiële investeerder. Een succesvolle crowdfunding campagne is één van de beste manieren om aan te tonen dat je een goed filmconcept hebt. Het is het bewijs dat er interesse is in de markt voor jouw film en dit zal je helpen om potentiële investeerders wakker te schudden.

Er zijn verschillende crowdfunding platformen en iedere dag ontstaan er wel nieuwe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>